Naše redaktorka strávila den v restauraci Červený Jelen, kde si vyzkoušela všechny činnosti spojené s prací Výčepního. Učila se, jak funguje čepování  piva, uklízela a ochutnávala všechny chody na jídelním lístku. Sama Iva řekla “ Čepovala jsem hladinku, šnyt, mlíko i čochtana, ale nejvíc ze všeho jsem uklízela.”

Čepování piva není vůbec hračka

Zjistila, že čepování piva není vůbec hračka. Základem je, že sklenice na pivo a pípa na pivo musí být kompletně čisté. Chlazení piva se také nesmí podcenit. Miroslav Nekolný, finalista soutěže Pilsner Urquell Master Bartender Ivě řekl “Je důležité, aby pivo mělo po načepování správnou míru, zlatavou barvu a aroma”. Poté si čepování sama vyzkoušela a pivo z tanku i ochutnala. Sama byla překvapená, jak moc ji české pivo zachutnalo.

Naučila se, jak čepované pivo upravit do různých variant s různou hladinou pěny. Zjistila, že nejlepší pivo je takové, které má správnou kombinaci pěny a samotného piva.

Škola čepování


Také si popovídala se spolumajitelem gastronomické skupiny Hospodská Lubošem Kastnerem o dopadech zdražování na pivo a na ostatní položky v restauraci.

Vyzkoušejte Školu čepování

Jestli chcete mít stejný zážitek jako Iva a chcete si vyzkoušet čepování piva vyzkoušejte náš kurz Školy čepování.

Škola čepování



Pokud Vás tato ukázka navnadila. Přečtěte si celý článek v třetím dílu seriálu o řemeslech na SZ Byznys

×